13.04.2021

HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN

AÇIN GÖNÜL KAPILARINI BEREKET VE MAĞFİRET AYINA
Mukaddes bir misafire nazikâne teşrif sözünü ihmal etmeyelim: Ey Ramazan-ı Şerif MERHABA.
Mesrûr ettin geldin beni,
Pür-nûr ettin cân u teni.
Îman ehli sever seni
Ey mâh-ı sultan merhaba…
Açın gönül kapılarını, on bir ayın sultanı geliyor! Bereket, bağışlanma ve Kur’an ayı geliyor! Dargınların barıştığı, kimsesizlerin unutulmadığı, zorda ve darda olanların fitre ve zekâtlar ile bir nebze olsun nefes aldığı mağfiret ayı; iftarlar ve sahurlar ile bereketlenen sofralar geliyor!
Kıymetli okurlar; 13 Nisan Salı günü başlayacak, otuz gün sürecek kutsal bir yolculuğumuz var. İçerisinde Kadir Gecesini barındıran mübarek Ramazan-ı Şerif in arifesindeyiz artık. İçimizde buruk bir sevinçle fakat yine de heyecan ile karşılıyoruz on bir ayın sultanını. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının gölgesinde bir Ramazan ayı geçireceğiz. Belki toplu iftar ve sahurlarımız olmayacak, belki sokaklarımızda Ramazan etkinliklerimiz yapılmayacak, belki bayramda birbirimize sarılamayacağız ama yine de heyecanlıyız, yine de içimiz kıpır kıpır, Rabbimize olan gönülden bağlılığımız bizlerin ibadet aşkını ve hevesini perçinlemektedir. Ona olan yakarışlarımız huzurunda kabul bulacaktır inşallah. Bir yıl boyunca omuzlarımızda biriken günah yüklerimizden arınma imkânı artık kapımızda. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “ Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek, Ramazanı ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır”(Buhari, Salatu’t-teravih,1; Müslim, Salatu’l-Müsafirin, 173) buyuruyor. Sessiz bir çığlık gibi tüm insanlığı uyaran, hayat meşakkati sebebiyle unuttuğumuz veya hiç hatırlamak istemediğimiz ölüm, kapımızı çalmadan gelin bu Ramazan ayında Allah’a çokça yalvaralım. Şu fani dünya hayatında yapmış olduğumuz hata ve kusurlarımıza tövbe edelim. Dünya hayatının çok da bir önemi ve değeri olmadığını ne güzel ifade etmiş şair:
“Burası Dünya! Ne çok kıymetlendirdik.
Oysa bir tarla idi; ekip biçip gidecektik.”
Çok fazla anlam yükledik şu kısa hayata, çok fazla beklenti içerisine girdik ve bazı dünyevî hırslar gözümüzü kör etti. Bir müddet durak olarak kullanacağımız şu dünyada hiç aklımıza gelmedi ölüm ve hesap vakti. Ama artık yeni bir başlangıç için hazırız değil mi? Resul-i Ekrem (s.a.v) Hadis-i Şeriflerinde “ Ramazan ayı gelince, Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır ve Şeytanlar zincire vurulur.”(Buhari, savm 5) buyuruyor. Gelin hep beraber sadece oruçluların girdiği Reyyan kapısına varalım. Oruç tutup sıhhat bulalım; sadece bedenimize değil, ruhumuza ve nefsimize de oruç tutturmayı ihmal etmeyelim. Her mükellefe farz kılınan ve senede bir ay evlerimize misafir olan bu ibadeti hakkıyla yerine getirelim. Evlatlarımıza ve torunlarımıza bu ibadetin ve Ramazan ayının kıymetini anlatalım.
Yeniden başlamanın, üzerimizdeki yükleri atmanın, huzura kavuşmanın tam vakti! Necip Fazıl Kısakürek oruç için “Hasretlerin sonunda gelen ilahi sevinç.” der. Bizler de İlçe Müftülüğü olarak sizlerin bu sevincine vaaz, sohbet ve çevrimiçi programlarımızla ramazan boyunca ortak olmaya çalışacağız inşallah.
Kıymetli kardeşlerim, Kur’an bu ay içerisinde (Kadir Gecesi) indirilmeye başlanmıştır. Bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hakim olur. Allah’u Teala Ayeti Kerimesinde “(o sayılı günler) insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır.” ( Bakara 2/185) Bu ayda bolca Kur’an okumak, onun ihtiva ettiği anlamları kavramak ve bize gelen bu ilahi mesajın içeriğini gözden geçirmek gerekir. Bize yol gösterici ve hidayet rehberi olan Kur’an’ı başucumuzdan hiç ayırmayalım. Her Ramazan ayında yapmış olduğumuz mukabele ve hatm-i şeriflerin Türkçe meallerini de okumayı ihmal etmeyelim. Ramazan ayından sonra ise bir sonraki Ramazan ayına kadar Kur’an’ın kitaplıklarda tozlanmasına izin vermeyelim.
Sözlerime son verirken siz kıymetli okurlarımızın ve tüm halkımızın Mübarek Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyor; ailelerinizle güzel bir Oruç ayı geçirmenizi diliyorum. Gelin şimdi İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şu duasına amin diyelim:
Ya Rab, muazzam Ramazan hürmetine,
Kaldır aradan Vahdet’e hail ne var ise,
Ya Rab, Şu asırlarca süren tefrikadan,
Artık ezilip düşmesin ümmet ye’se,
Mademki verdin bize bir ruh-i nevin,
Ya Rab, daha bir nefha-i te’yid insin!
Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun!
İlyas ERBEK
Çerkezköy Müftülüğü