13.04.2021

İSRA VE MİRAC

Sözlükte gece yürüyüşü manasına gelen İsra, İslam ıstılahında Peygamber (s.a.v)’in gece Burak isimli bir binek ile Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa’ya götürülmesidir. Yükseğe çıkmak, merdiven manalarına gelen mirac ise yüce Mevla’nın sonsuz ayet ve kudretini müşahede etmek için yaptığı mucizevi bir yolculuktur.

İsra hadisesi Kur’an ile sabit olduğu için inkârı mümkün değildir. Kur’an-ı Kerim’de bu olay şöyle ifade edilir: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i)bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (İsra suresi 17/1) Miraç mucizesi hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce recep ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.v) Mescid-i Haram’dan Beytü’l Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın ifade ettiği bu aşama, gece yürüyüşü anlamında İsra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.v)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Miraç olarak isimlendirilen bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, fakat çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

Allah Resulü miraca çıkmadan önce sadr (göğüs kafesi)’nin temizlenmesi olayını şöyle anlatır:

Ben Kâbe’nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar göğsümü yardı, kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi iman ve hikmetle dolu, altından bir kap getirdi. Kalbim (çıkarılıp su ve zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi iman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…” (Buhari, Bed’ü’l-Halk 6, Müslim, İman 264) İlgili ayet ve hadislerden bu yolculuğun ruhen veya bedenen gerçekleştiği sonucunu çıkarmak mümkündür. Fakat ben bu konudan ziyade miracın faziletine değinmeyi önemsiyor ve yerinde buluyorum.

Kıymetli okurlar! 10 Mart Çarşamba yani bu akşam Mirac gecesini idrak edeceğiz. Osmanlı döneminde bu gecelerin gelmesi üzerine Camilerde, Mescitlerde ve evlerde kandiller yakıldığı için halk bu geceleri Kandil geceleri olarak adlandırmıştır. Mirac olayının gerçekleştiği gece Müslümanlarca Kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu özel vakitlerin ibadetle ihyası gelenekselleşmiştir. Bu noktada bizler için asıl önemli olan gecenin özenle ihya edilmesi, eş dost ve akrabaların aranıp iyi dileklerin ifade edilmesi ve en önemlisi de evlatlarımıza bu vakitlerin kıymetli zamanlar olduğunun hatırlatılması, onların da ibadetle meşgul olmalarının teşvik edilmesidir. Dünya meşguliyeti içerisinde bize verilen bu ikramı geri çevirmeyelim. Duaların kabul olunduğu af ve mağfiretin bol olduğu bu kıymetli vakitleri bir fırsat bilip iyi değerlendirmek gerekir. Miraç olayının Müslümanlar için en önemli sonuçlarından birisi hiç şüphe yok ki, İslam dininin temel direği olan Namazdır. Beş vakit namaz bizlere Peygamber (s.a.v)’in Miraç hediyesidir. Miracın diğer bir önemli sonucu, Bakara suresinin son iki ayetinin nazil oluşudur. Yatsı Namazlarından sonra okunan bu ayetlerde Allah’ü Teâlâ şöyle buyuruyor: “ Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, Meleklerine, Kitaplarına ve Peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.” “Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevla’mızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”

Miracın bir başka sonucu ise, Hz. Peygamberin ümmetinden, Allaha şirk koşanlar dışındakilerin affedilebileceklerinin bildirilmiş olmasıdır.

Kıymetli Okurlar! Mirac gecesi için özel bir namaz yoktur. Kaza namazlarımız var ise onları kılmak ve nafile ibadet ile meşgul olmak yeterli olacaktır. Bu gece bizlerin kurtuluşuna vesile olsun. Bu gece biz inananların Miracı olsun. Peygamber Efendimizin rol modelliğinde bir hayat yaşamak, onu anlamak ve onun kıymetini bilmek tek hedef ve gayemiz olsun. Bu duygu ve düşüncelerle mübarek Mirac Kandilinizi tebrik ediyor, sizlere ve ailenize huzurlu bir gece geçirmenizi diliyorum. Saygı ve Sevgiler…

İlyas ERBEK

Çerkezköy İlçe Müftülüğü