Tarihi ve Coğrafi Yapısı
6 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6360 Sayılı Yasa kapsamında Tekirdağ ili, Çorlu ilçesinden ayrılarak, Tekirdağ ilinin yeni bir ilçesi olan Ergene ilçemiz kurulmuştur.
Çorlu ilçesinden ayrılan, Sağlık ve Yeşiltepe Mahalleleri ile Ulaş, Misinli, Velimeşe Marmaracık beldeleri ve 10 adet köyün birleşmesiyle oluşan ilçemizin yüzölçümü, 42 249 ha’ dır.
Tekirdağ iline bağlı Ergene ilçesi, kuzeyinde Saray ilçesi, doğusunda Çerkezköy ilçesi, güneyinde Çorlu ilçesi ve batısında Kırklareli ili ve Muratlı ilçesi ile sınır komşusudur.
Trakya bölgesinde önemli ulaşım aksları olan İstanbul-Edirne (D100) yolu ile Avrupa otoyolu (E80) Ergene ilçesi sınırları içinden geçmekte olup, bu yollar kentin trafik yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır. İlçenin, Kırklareli iline olan uzaklığı yaklaşık 97 km, Edirne iline olan uzaklığı yaklaşık 114 km, İstanbul iline olan yaklaşık uzaklığı yaklaşık 108 km, Süleymanpaşa ilçesine uzaklığı yaklaşık 36 km’dir.
Misinli Beldesi Osmanlı-Rus Savaşı öncesi bir çiftlik iken, Bulgaristandan gelen Türk muhacirler tarafından satın alınarak yerleşim alanı haline gelmiştir. Daha önce bir Rum köyü olan yerleşim yeri, özellikle Bulgaristan’ın Razgrad iline bağlı Omur Köyü ,Sadina Köyü civarından ve Eskicuma’nın Osmanpazarı kazasının köylerinden gelen Türk Muhacirler yerleşmiştir.
Misinli Beldesi içinde yer alan Misinli Kalesi’nin yapım tarihi kesinlik kazanmamış ancak kalıntılarından Bizans dönemi VI. Yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Kale kesme taş, moloz taş ve tuğla bir arada kullanılarak inşa edilmiştir.
Velimeşe Beldesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Balkanlardan özellikle de Bulgaristan’dan göç eden Türkler tarafından kurulmuştur. Balkan Savaşlarında Bulgar, Kurtuluş Savaşından Yunan işgaline uğramıştır. Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra savaşılmadan kurtarılmıştır. Velimeşe 1974 yılında artan nüfus sonucu belde statüsü kazanmıştır. Ancak asıl nüfus artışı 1980’li yıllardan sonra sanayileşme ile yaşanmış ve yüksek düzeyde Trakya’nın diğer bölgeleri ve Anadolu’dan göç almıştır.
Denize yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan Ergene ilçesi, genellikle düzlük bir araziye sahip olup, toprakları verimlidir. İç kesimde yer alan ilçede, karasal iklim hakim olduğundan, yazları kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı ve soğuk geçmektedir. Trakya’ da en az yağış alan bölgedir.
Ergene Nehri, ilçemiz sınırları içinde bulunmakta olup, bu nehir Trakya’nın en büyük akarsuyu olan Meriç Nehrinin bir koludur. Istranca Dağları’nın doğu yamaçlarından beslenmektedir ve Muratlı ilçesi yakınlarında Çorlu Deresi ile birleşerek Meriç Nehrine dökülmektedir. Bölgedeki birçok derenin bağlandığı Ergene Nehri, tarım alanlarının sulanması açısından da önem arz etmektedir. İlçemiz sınırları içinden ayrıca, Çorlu Deresi, Aşılı Dere, Batak Dere, Kurudere, Dedebal Deresi, Aytepe Dere, Kör Dere, Misinli Deresi, Mekanlar Dere, İsimsiz Dere, Sevim Deresi, Marmaracık Deresi geçmektedir.
Ergene İlçe Müftülüğü
İslâm Dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; 633 Sayılı kanunla Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.
Misyonumuz
Toplumun dini ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek amacıyla İslam dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgi ile toplumu din konusunda aydınlatmak, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek ve ibadet yerlerini yönetmektir.
Vizyonumuz
Ülkemizde ve bölgemizde İslam dinine ilişkin her hususta referans alınan, etkin ve saygın kurum olmak.
Ergene Müftülüğü olarak Başkanlığımızın kuruluş amaçları doğrultusunda hizmetlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz.
İlçe Müftülüğümüzün müstakil bir hizmet binası bulunmamaktadır, müftülüğümüz Ergene Hükümet Konağı’nın ikinci katında hizmet vermektedir.
Ergene Hükümet konağı, Ergene ilçesi Marmaracık Mahallesi 1. Cad. no: 11 adresinde faaliyet göstermektedir.