12.07.2016

MARMARAEREĞLİSİ TARİHÇESİ

Tarihi Bizans'a dayanan ilçenin eski adı Perinthos'tur ve MÖ 600 yılında Samoslu  kolonistler tarafından kurulmuştur. Üç tarafı denizle kaplı bir yarımada şeklindeki ilçe uzun bir kıyı şeridine (32 km) sahiptir. Kapsamlı bir ticaret, gelişmiş bir ekonomi için büyük önem taşıyan iki önemli doğal limanı ve 3 iskelesi vardır.

 Ayrıca deniz kenarında 3. yüzyıla ait kaya mezarları bulunmaktadır. İçerisinde bir açık hava müzesi bulunur. "Perinthos" iken adı "Heraklia" olarak değiştirilmiştir. Osmanlı Türkleri Heraklia'ya Ereğli dediler. Diğerleriyle karışmaması için de Marmara Ereğlisi demeye başladılar. Fatih Ereğli'nin gelirini İstanbul'daki imaretine vakfetmiştir. Cedit Ali Paşa fırtınadan kurtularak geldiği Ereğli'ye bir cami yaptırdı ve çok beğendiği bu yere gelip yerleşecek olanlara kolaylıklar sağlanacağını duyurdu. Böylece ilk Ereğli halkı oluşmaya başladı.

 Osmanlı döneminde 1876'ya kadar barış içinde geçirmiştir. Deniz taşıtlarının uğrağı ve önemli bir liman olmaya devam etmiştir. Yunanların 20 Ekim 1920'de İzmir tümenini Ereğli kıyılarına çıkarmalarının 30 Ekim 1922'ye kadar Yunan işgali altında kaldı. 1987'ye kadar bucak olarak bağlı olduğu Çorlu ilçesinden ayrılarak ilçe oldu.

Tekirdağ iline 38 km uzaklıkta olan Marmara Ereğlisi, Tekirdağ ilinin en doğuda yer alan ilçesidir. Kuzey ve batıdan Çorlu, doğudan İstanbul ilinin Silivri ilçesine komşudur. Güney yönden ise Marmara Denizi ile sınırlıdır. 182 km² yüzölçümü ile Tekirdağ ilinin en küçük       ilçesidir. Marmaraereğlisi, Trakya kıyılarından Marmara’nın içine doğru uzanan bir burnun ucundadır. Daha ilk bakışta göze çarpan iki önemli özelliği vardır. Bunlardan ilki doğusunda yer alan çapı 1600 metreye yaklaşan ve daireye yakın güzel bir tabii koydur.

  Marmaraereğlisi gerek karayolu, gerekse deniz ulaşımı bakımından önemli bir coğrafi konumda yer almaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde, başkent Roma’yı doğuya bağlayan “Via Egnatio” yolunun buradan geçtiği tarihi belgelerden anlaşılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında, İstanbul’u Belgrat’a bağlayan karayolu, Çorlu’dan sonra sahildeki Ereğli’ye inerek, buradan Yedikule üzerinden İstanbul’a ulaşmaktaydı. Diğer bir önemli yol olan İstanbul-Selanik yolu, Topkapı-Yarımburgaz üzerinden Ereğli’ye gelmekte ve daha sonra      iç kesime yönelmekteydi.

Ereğli Limanı’nın tarihin hemen her dönemimde gerek ticari, gerekse askeri amaçlarla yoğun biçimde kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle yakın yıllara kadar buraya, İstanbul’dan düzenli vapur seferleri yapılmaktaydı. Balkan, Birinci Dünya ve İstiklal Savaşı yıllarında defalarca tahrip edilen liman, 1942 yılında askeri amaçla onarılmış, 120 metre uzunluğunda yeni bir liman inşa edilmiştir. Ayrıca özel sektöre ait bir liman mevcuttur. Marmaraereğlisi’ ne İstanbul ve Tekirdağ’dan, D-100 ve D-110 karayollarını kullanarak kısa sürede ulaşmak mümkündür. İlçe Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan yolun üzerinde olup, İstanbul’a 90 km. Tekirdağ’a 38 km. mesafededir. 14 km.’lik bölümü yüksek standartlı, Seymen yolu olarak nitelendirilen toplam 30 km. karayolu ile Çorlu’ya ulaşılmaktadır.

İlçemizin kış merkez nüfusu 10.800 toplam nüfusu ise 25.000 – 30.000 civarlarındadır. Yazın nüfus bu rakamların 4-5 katına ulaşmaktadır. Yüzölçümü 182 km2 olan ilçemiz arazisi genelde tarıma elverişli topraklardan oluşmaktadır.

          İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi, turizm ve balıkçılığa dayalıdır. İlçemizin tarımsal potansiyelini oluşturan 158 bin dekar arazide tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Tarım genelde makineli olmak üzere hububat ve ayçiçeği ağırlıklıdır. Bunun dışında karpuz ve kavun üretimi diğer ürünler arasındadır.

          Ulaşım kolaylığı, uygun iklim şartları, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri olan bir ilçedir. Şehir merkezimizde 3 adet iskele mevcuttur.                                                                                          

           MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

              03.03.1924 Yılında 429 sayılı Kanunla  Başbakanlığa bağlı olarak kurulan ve 633 sayılı Teşkilat Kanunu çerçevesinde faaliyetini sürdüren İlçemiz Müftülüğü, İl Müftülüğü kanalı ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı taşra teşkilatı olarak görev yapan bir kamu kuruluşudur.

             İlçemiz, 19.06.1987 tarihinde kabul edilen ve Resmi Gazete”nin 04.07.1987 tarih ve 19507 sayılı nüshasında yayımlanan 3392 sayılı “103 İlçe Kurulması Hakkında Kanun” ile kurulmuştur. İlçemiz Müftülüğü de 1988 yılında kuruluşunu tamamlamıştır. Müftülüğümüz Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı’na ait müstakil ve üzerinde müftülük personeline ait lojmanları olan binanın giriş katında hizmet vermektedir.

            Müftülüğümüze bağlı 24 adet Cami, 7 adet Kur’an Kursu bulunmaktadır.

 

CAMİLERİMİZ
CEDİTALİPAŞA CAMİİ
                Marmaraereğlisi’nin, Osmanlı döneminde yapılmış tek eseridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Semiz Ali Paşa tarafından 1565 yılında Mimar Sinan’a inşaa ettirilmiş. Çeşitli onarım ve değişiklikler geçirdiği için orijinalliğini büyük ölçüde kaybetmiş.  Caminin ilginç bir hikâyesi var. Bânisi Cedit Ali Paşa (Semiz Ali Paşa), Marmara Ereğlisi açıklarından gemiyle geçerken fırtınaya yakalanmış ve yanındakilerle birlikte en yakın kara parçası olan Marmara Ereğlisi’ne sığınmış. Karaya çıktıktan sonra Marmara Ereğlisi’ni çok beğenen paşa, buraya bu camiyi yaptırmış. Cami kesme taştan, dikdörtgen planlı olup, mimari özelliğini tümüyle yitirmiştir. Ön kısmına iki katlı dışa geniş pencerelerle açılan bir son cemaat 1986 yılında yeri eklenmiştir. Yanındaki minaresi kesme taş kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Marmara Ereğlisi'nde iki çeşme de O’nun eseridir. 
DURAK CAMİİ

           İlçe merkezinde Bahçelievler Mahallesinde 1992 tarihinde yapımına başlanmış 1994 yılında ibadete açılmıştır. Betonarme ve kubbeli camiidir. Camiimizin bayanlara ve erkeklere ait ayrı ayrı abdesthaneleri bulunmaktadır. Bayanlara mahsus ayrı namaz kılma yeri mevcuttur.

AYŞE UYAN CAMİİ
              2014 yılında Marmaraereğlisi Belediye Başkanı   Sayın İbrahim Uyan tarafından  annesi (merhume) Ayşe Uyan adına yaptırılmıştır. 2,485 m² arsa alanına, 300m² iç alana ve 500 kişilik cemaat kapasitesi olan camimizin hanımlar için namaz kılma yeri mevcuttur. Yapı şekli betonarmedir. Şadırvanı vardır. tuvalet, lojman, kur’an kursu yoktur. 27/05/2014 tarihinde ibadete açılmıştır.
YENİÇİFTLİK MH. CAMİİ
        Tekirdağ ili Marmaraereğlisi ilçesi Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan cami 1948 tarihinde  ahşap olarak köy halkı tarafından  yapımına  başlanmış ve  1950 tarihinde ibadete açılmıştır.  Sonradan  harap olan cami  2001 yılında yıkılıp  Yeniçiftlik  Belediye  eski başkanı  Lütfü Kurt önderliğinde halkın katkılarıyla betonarme olarak yapılmıştır. İki minaresi  ve 769 m2 iç alanıyla  Marmaraereğlisi İlçesinin en büyük camisidir. 
ŞEHİT DUDAYEV CAMİİ
Camimiz 1996 yılında Ali TELLİOĞLU ailesi tarafından toplam 541 m2 arsa üzerine iç alanı 302 m2 ve 300 kişi kapasiteli olarak inşasına başlanmıştır.  Kubbe, minare,lojman, şadırvan,WC dahil Dereağzı mahallesi körkuyu mevkii Marmaraereğlisi ilçesinde inşası bitmiştir. 1998 de Diyanet işleri başkanlığına devredilerek ibadete açılmıştır. Halen ibadete açıktır.
ESELER HACI AHMET CAMİİ
Camimiz 2006 yılında birkaç şahsın ve Ali YENİTURAN öncülüğünde bağış yapılan arsaları birleştirerek babaları Hacı Ahmet YENİTURAN'ın vasiyeti gereği  bizzat kendi dairelerini satarak, arsa toplamı 683 m2 üzerinde 160 m2 iç alan 250 kişi kapasiteli olan caminin inşasına başlanmış olup iki yıl içerisinde, betonarme, kubbeli, minare, şadırvan wc dahil  olmak üzere Dereağzı Mahallesi Bağlar mevkiinde inşa edilmiştir. 2008 Yılında mülkiyeti Ali YENİTURAN'a ait iken Diyanet işleri başkanlığına devredilerek ibadete açılmıştır. Halen ibadete açıktır.
KAMARADERE CAMİİ
Kamaradere Camimiz, Marmaraereğlisi ilçemizin Kamaradere mahallesinde yer alan ilçe müftülüğüne bağlı  camidir. İsmini mahallesinden alan camimiz inşaatına 1985 yıllarında mahalle halkı tarafından başlanmış ancak maddi sıkıntı sebebi ile inşaat durmuştur. Hayır severlerin ve Türkiye Diyanet Vakfının desteği ile tekrar inşaatına başlanan camimiz 21.06.1993 yılında inşaatını tamamlamıştır. Kamaradere Camimiz  toplam 443 M2  arsa içerinde 130 M2 alan üzerine inşa edilmiş,  150 cemaat kapasiteli, betonarmeli, kubbeli ve bir minaresi bulunan ibadethanedir. Ayrıca son cemaat yeri, lojmanı, seyyar engelli parkuru erkek ve bayan wc  ve şadırvanı mevcuttur. Kamaradere Camiinin mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olup 09.09.1994 yılında ibadete açılmıştır. Kadrolu İmam Hatibi bulunan Camimiz açıldığı günden bugüne hizmete devam etmektedir.
ZEYTİNLİK CAMİİ
     Camimiz 1994 yılında 1900 m2 arsa üzerinde 250 m2 iç alanı ve 200 kişilik kapasite ile inşaatına başlanmış ve 1998 yılında inşaatı bitirilerek ibadete açılmıştır. 
GENÇLİK CAMİİ

             1995  yılında yazlık siteler içerisinde mescit olarak inşa  edilmiştir. Site sakinlerinin mescidde  Cuma ve Bayram  namazlarını kılmak istemesi üzerine 2011  yılında genişletilip  Cami’ye çevrilerek  2012  yılında ibadete açılmıştır. 250 m2  içerisine inşa edilen  Camimizde   200 kişilik erkek/bayan  ibadet  yeri,  avlusunda  erkek/bayan  wc, şadırvan ve  İmam odası bulunmaktadır.

ÇEŞMELİ MH. CAMİİ
              Çeşmeli Mahallesinde bulunan Camimiz 1985 yılında inşaatı köy tüzel kişiliği tarafından başlanmış olup 1988 yılında ibadete açılmıştır. İlçe merkezine uzaklığı 18 km’dir. 500 m2 arsa üzerine 100 m2 camii inşaatı 150 kişi kapasiteli betonarme, kubbeli, minare, şadırvan, lojman ve WC olarak yapılmıştır. Halen ibadete açıktır.
SULTANKÖY MH. CAMİİ
 

           Sultanköy Mahallesi Camii 1952-1954 yılları arasında köylüler tarafından 80 m2 olarak yapılmıştır. Yapımında taş kullanılmıştır. Daha önce Kilise olarak yapılan ve sonraları yoğurthane olarak kullanılan yapının taşları Cami yapımında kullanılmıştır.

         1954-2010 yılları arasında hizmet veren Camimiz cemaate yeterli gelmeyince 2010 yılında daha büyük bir Cami yapılmasına karar verilerek Sultanköy Cami Yaptırma, Yaşatma ve Koruma Derneği kurulup 350 m2 kurulumlu yeni bir kubbeli Cami yapımına başlanıp 2013 yılında cami hayırseverlerin yardımı ile tamamlanıp hizmet vermektedir. 

      Camimiz 700 kişilik çift katlı kubbeli, minaresi 2 şerefeli bay- bayan abdesthane ve wc si ile hizmete devam etmektedir.
SAHİL CAMİİ
Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan Sahil Camii  1978 yılında Hacı Yusuf Aksoy tarafından yaptırılmıştır. 1982 tarihinde ibadete açılmıştır. Camimizin iç alanı 166 m2, dış alan ise 2550 m2dir.
Betonarme, kubbeli, tek minareli bir camidir.  Müştemilatında iki katlı lojman, wc ve şadırvan bulunmaktadır. 
 
TÜRKMENLİ MH. CAMİİ
             Türkmenli Mahallesinde bulunan, 1969 yılında köy halkı tarafından yaptırılmış olan cami 900 kişilik kapasiteye sahiptir. İlçe merkezine uzaklığı 18 km’dir. Toplam arsası 2078 metre karedir. İç alanı 88 metre karedir. Yapım şekli betonarme özelliği tuğladır. Çatısı kiremitten yapılmıştır. Tek şerefeli tek minareye sahiptir. Kadın namaz kılma yeri mevcuttur. Sonradan 1 adet kadın ve 1 adet erkek tuvaleti bulunmaktadır. 1 adet abdesthane mevcuttur. İmam lojmanı bulunmaktadır.
FATİH SULTAN MEHMET CAMİİ
             İlçemizin Dereağzı Mahallesi, Çataltepe Radar Mevkiinde bulunan camimiz 2013 yılında inşaatına başlanmış. 2014 yılında ibadete açılmıştır. İki minareli, betonarme, kubbeli yapıya sahiptir. Müştemilatında şadırvan ve lojman bulunmaktadır.
AKİF DİNÇ CAMİİ
                Sultanköy Mahallesinde bulunan Akif Dinç Camii 1994-1995 yılında Hayırsever vatandaşımız Akif Dinç tarafından yaptırılıp Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmiştir.  
HZ. HAMZA CAMİİ
Dereağzı Mahallesinde bulunan Hz. Hamza Camii, 2013 yılında inşaatına başlanmış. 2014 yılında ibadete açılmıştır.
HZ. ALİ CAMİİ
İlçemiz Dereağzı Mahallesinde bulunmaktadır. 2014 yılında ibadete açılmıştır.
YAKUPLU MH. CAMİİ
Yakuplu Mahallesinde bulunan camimiz ilçe merkezine uzaklığı 12 km’dir. 1319 yılında yapılmıştır. 1320 yılında ibadete açılmıştır.
MİRAÇ CAMİİ
Dereağzı Mahallesinde bulunmaktadır. Miraç  Camisi 1999 yılında  hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılmıştır.  Cami, merkeze 4 km mesafededir. Cami herhangi bir onarım ve tadilat geçirmiş olup yazlık bir bölgede hizmet vermektedir.
OSMANGAZİ CAMİİ
Tekirdağ, Marmaraereğlisi, Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan Osmangazi Camii, 2012 yılında temeli atılmış olup 2013 yılı mayıs ayında ibadete açılmıştır. Osmangazi Camii 3 dönüm arazi üzerine 310 m2 olarak kurulmuştur. 500 cemaat kapasiteli, bayan ve erkekler için şadırvanları mevcuttur.
LUTFULLAH CAMİİ
Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan Lutfullah Camii  2003 yılında inşaatına başlanmış, 2007 yılında ibadete açılmıştır. Müştemilatında Kur-an kursu ve cami lojmanı bulunmaktadır.
HACILAR CAMİİ
Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan Hacılar Camii, Harun ŞAHİNLER tarafından 1997 yılında inşaatına başlanmıştır.  1998 yılında ibadete açılmıştır. Camimiz betonarme, kubbeli, tek minareli bir yapıya sahiptir Müştemilatında  şadırvan, wc  ve lojmanı bulunmaktadır.
HZ. ÖMER CAMİİ
               İlçemiz Kamaradere Mahallesinde bulunan Hz. Ömer Camii 2016 yılında ibadete açılmıştır. Camimiz betonarme, kubbeli ve çift minareli yapıya sahiptir. Müştemilatında şadırvan, wc ve lojmanı bulunmaktadır. 
YILDIZKENT EVLERİ CAMİİ
            İlçemiz Çeşmeli Mahallesinde bulunan Yıldızkent Evleri Camii 2018 yılında ibadete açılmıştır. Camimiz betonarme, kubbeli ve tek minareli yapıya sahiptir. Müştemilatında şadırvan, wc ve lojman bulunmaktadır.
KUR'AN KURSLARIMIZ
HACI HASAN YILMAZ KUR’AN KURSU
          İlçemiz merkezinde Ceditalipaşa Mahallesi Müftülük Hizmet Binası müştemilatında bulunan Hacı Hasan Yılmaz Kur’an Kursu 2004 yılında eğitim öğretime başlamıştır.
NADİDE KUR’AN KURSU
         İlçemiz Merkezinde Bahçelievler Mahallesinde bulunan Nadide Kur’an Kursu mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olan binada hizmet vermektedir. 2012 yılında eğitim öğretime başlamıştır.
DOSTLAR KIZ KUR’AN KURSU
Dostlar Kur’an Kursu Hayırsever vatandaşımız Cafer TORUK tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilen binada hizmet vermektedir.  2009 Yılında eğitim öğretime başlamıştır.
 
 
 
 
         
MEHMET EMİN SÖZEN KUR’AN KURSU
Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan Kur’an Kursumuz,  hayırsever vatandaşımız Mehmet Emin Sözen tarafından yaptırılmıştır. Lutfullah Camii avlusunda bulunmaktadır. Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olan müstakil binada hizmet veren Kursumuz 2013 yılında eğitim öğretime başlamıştır.
YENİÇİFTLİK ERKEK KUR’AN KURSU
Yeniçitlik Mahallesinde bulunan Kur’an Kursumuzun inşaatı 1994 yılında başlamış, 1998 yılında tamamlanmıştır. 08.10.2004 tarihinde Kur’an Kursu olarak faaliyete başlamıştır. Kursumuzun bodrum katı yemekhane ve mutfak, zemin ve 1. Kat camii, 2. Katı idare odası, dersaneler ve kütüphane, 3. Katı yatakhaneler olarak hizmet vermektedir.
YENİÇİFTLİK MERKEZ KIZ KUR’AN KURSU
Yeniçiftlik Mahallesi Merkez Camii bitişiğinde bulunan Yeniçiftlik Merkez Kız Kur’an Kursu 2012 yılnda eğitim öğretime başlamıştır.
VALİDE SULTAN KUR’AN KURSU
 
Yeniçiftlik Mahallesinde bulunan mülkiyeti Derneğe ait olan binada hizmet vermektedir. 2016 yılında eğitim öğretime başlamıştır.