06.03.2018

Dünya Kadınlar Günü Vesilesiyle Konferans Düzenlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle İlçe Müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosunca  ‘‘Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Asrı Saadette Kadın Konulu’’ Konferans programı düzenlendi.

Program İlçe Müftümüz Abdullah EROĞLU’nun konuşmasıyla başladı. İlçe Müftümüz, kadın Allahın sorumluluk  ve haklara sahip olarak yarattığı varlıklardır. Dünyanın zorlukları, imarı, huzur ve sûkunu için erkekle birlikte var olmuştur. İnsan neslinin devamı kadınla vardır. Erkek ve kadın bir elmanın iki yarısı gibidir. Dünya kadınlar günü 1850’li yıllarda Amerikanın Newyork şehrinde ağır şartlar altında çalışan kadınların bulunduğu bir fabrikada meydana gelen yangın felaketi sonucu 129 kadının hayatını kaybetmesi sonucu Dünyaca kabul edilmiş bir gündür. Bu, günümüz toplumunda kadınlarımızın hak ettiği muameleyi sağlayamamıştır. Hatta yakın tarihe kadar medeni sayılan toplumlarca kadınlar yok sayılıyordu. Ancak İslam Dini, var olduğu günden beri kadına hak ettiği değeri vermiştir. Bizler kadını anne, kardeş, abla, teyze, hala, eş ve Allahın emaneti olarak görürüz. Peygamber Efendimiz  (SAV), vahye muhatap olduğu ilk anda korkmuş endişe etmişti. Bu hadise sonrası sığındığı ilk kişi, eşi Hz. Hatice olmuştur.  Yüce Dinimiz İslam Mü’minler’in arzu ettiği Cenneti kadınların, annelerin ayakları altına sermiştir. Buradan kadının değerini anlıyoruz. Ancak bugün kadın Allahın arzu ettiği değeri ne yazıkkı görmüyor. Erkek egemen bir toplum olduk. Ne yazık ki kadın ev işleriyle uğraşması gereken, eşinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını gören bir varlık veya genel de Batı toplumunda olduğu gibi cinsellik objesi olarak görülen bir varlık haline geldi. İslam’ın istediği kadın bu değildir. İslâm’a göre kadın, erkek kadar sorumlu ve dünyanın nimetlerinden istifade edecek hak sahibi, toplumun inşasında erkekle birlikte hareket etmesi gereken, Allahın tüm insanlığın huzur ve sûkunu için yarattığı muhterem bir varlıktır. Hiç kimsenin fiziki özelliğinden veya cinsiyetinden dolayı hor ve hakir görmesi veya ötelemesi mümkün değildir. Yüce dinimiz asla buna müsaade etmez. Dedi.

İlçe Müftümüzün konuşmasından sonra, Müftülüğümüz Aziziye Camii Kuran Kursu Öğreticisi Nazlıcan Kaya Kur’an-ı Kerim okudu. Ardından Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı Melek CİNGÖZ ‘‘Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Asrı Saadette Kadın’’ konulu konferansını sundu. İl Müftü Yardımcısı Melek CİNGÖZ konuşmasında, İslam dininin yaratılış olarak kadın ve erkeği eşit saydığını, hak ve adalette, yeme içme barınma, ibadet etme, hürriyet, çalışma, okuma, mülk edinme, miras, şahitlik konularında eşitliğin sağlanması gerektiğini söyledi. Allah katında kadınlarında erkekler gibi, helalin peşinden koşma ve günahtan kaçınma konusunda aynı sorumluluğa sahip olduğunu ifade etti. Sorumlulukların tam olarak yerine getirilmesi için kadın ve erkeğin bir birleriyle, hayatın idamesinde gerekli her konuda olduğu gibi idari, ticari işlerde ve yardımlaşmada istişare etmeleri gerektiğini söyledi. Çocukların bakımından eğitimi, terbiyesi ve iyi bir şekilde yetiştirilmesine yardımlaşmaları gerektiğini vurguladı. İslam Dininin kadına anne olarak, kız kardeş olarak, eş olarak evlat olarak sahip çıkılmasını emrettiğini söyledi. Cahiliye döneminde kadınların kötü durumunun İslam’la ortadan kalktığını ifade etti. Kadınların bugünkü sorunlarının kaynağının din olmadığını, bunun sebeplerinin cehalet, yanlış bilgi, kaynağı dinimiz olmayan örf ve adetler ile coğrafi ve ekonomik sebepler olduğunu söyledi.

Program sonunda İl Müftü Yardımcısı Melek CİNGÖZ’e günü anısına, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizi Hatice EROĞLU tarafından çiçek ve tablo takdim edildi.

İlçe Müftülüğümüzce düzenlenen programa katılan İl Müftü Yardımcısı Melek CİNGÖZ ve İl Vaizi Hanife OSMANOĞLU hanımefendilere, programa katılan tüm hanımefendilere, Kur'an Kursu Öğreticilerimize ve öğrencilere teşekkür ederiz.

Ayrıca Konferansa gelen öğrencilerimizin salona getirilmesini sağlayan Saray Belediye yetkililerine teşekkür ederiz.