Çorlu İlçe Müftülüğü’nün tertip ettiği ve Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Doç. Dr. Huriye MARTI’nın konuşmacı olarak katıldığı “Mahremiyet Bağlamında Sosyal Medya ve Aile” konulu konferans Çorlu Kültür Merkezi’nde icra edildi.
Esentepe Kur’an Kursu Öğreticisi Elif CEYLAN tarafından sunulan konferansa hanım vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Bağlariçi Yatılı Erkek Kur’an Kursu Öğreticisi Serdar BÜKME’ nin tilavet ettiği Aşr-ı Şerif’in ardından Tekirdağ İl Müftü Vekili Hızır YAĞCI, kısa bir açılış konuşması yaparak misafirleri selamladı. Sahneye davet edilen Doç. Dr. Huriye MARTI, yapmış olduğu konuşmasında geçmişten bugüne toplumun mahremiyete yaklaşımı konularını işledi. Mahremiyetin makro ve mikro tanımlarıyla konferansına başlayan Doç. Dr. Huriye MARTI, çocuk gelişiminde mahremiyet konusunun en mühim yeri işgal ettiğini ve çocukta sınır/sınırlara dair doğru ve güvenilir çerçeve oluşturduğunu belirtti. İnsanın doğuştan sahip olduğu tabii fıtrat ve ilahi format ışığında meseleye yaklaşıldığında mahremiyet duygusunun insan için en temel ve vazgeçilmez değer olarak karşımıza çıkacağını ifade eden Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri, mahremiyet denildiğinde konunun salt örtünmeye indirgenerek algılandığını, ancak bunun çok ötesinde bu kavramın insanın toplum içi davranışlarından kendisi ile başbaşa kaldığı zamanlarda sergilediği tavırlara kadar hayatının her anını kapsadığını, doğum ile ölüm arasındaki tüm hayat sürecinde hakim değer olması gerektiğini, bu meselenin sadece tek bir cinsiyet üzerinden tanımlanamayacağını aksine insanlığın tüm fertlerini içerdiğini belirtti. Çocuklarda mahremiyet bilincinin 2 yaşında başlaması gerekliliğine vurgu yapan Doç. Dr. Huriye MARTI, çocuğa kendi bedeni ve yaşam alanına hakim olabilme yeteneği kazandırmanın ilerleyen yaşlarında o çocuğun çok daha özgüvene sahip ve sınırlarının idrakinde ama o sınırları da koruyabilecek kudrette bir hayat süreceğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Doç. Dr. Huriye MARTI şunları söyledi: “Sevgili Anneler, lütfen çocuklarınızın mahremiyet eğitimlerini ihmal etmeyiniz. Onlara sınırları korumalarını öğütleyerek başkalarının sınırlarına da hürmet göstermeyi tembih ediniz. Bir çocuk için en mahrem sınır kendi bedenidir. Kendi bedeni konusunda çocuklarınızı bilinçlendirerek o sınırlara hiç kimsenin yaklaşamayacağını ve yaklaştırmaması gerektiğini anlatın. Siz de kıymetli hanımlar, asla çocuğunuzun sınırlarını annelik hukukuna dayanarak çiğnemeyiniz. Bu şekilde davrandığınız takdirde çocuk sınırların çiğnenmesini normal bir durum olarak telakki edecek ve istikbalini bu çerçeveye oturtacaktır. Şunu zinhar unutmayınız ki mahremiyet eğitimi yeterince güçlendirilmemiş ve sınırlar konusunda eğitimi tamamlanmamış bir çocuk istismara uğrama tehlikesiyle başbaşa bırakılmıştır. Bilginin güç kaynağı olduğu 21. Yüzyılda bir çocuğun kendi sınırları hakkında doğru bilgiye sahip olması gelecek hayatında ona güç katacaktır.” Konferansın ilerleyen dakikalarında sosyal medya ve aile konularında farkı/çarpıcı örnekler vererek aileleri uyaran Huriye MARTI tüm katılımcı hanımefendilere ve Çorlu İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu üyelerine teşekkür etti.
Konferans sonunda Tekirdağ İl Müftü Vekili Hızır YAĞCI tarafından Doç. Dr. Huriye MARTI’ ya plaket takdim edildi.
(Doç. Dr. Huriye MARTI kimdir? 1974’te Ankara’da dünyaya geldi. Konya İHL ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Lisansüstü çalışmalarına aynı üniversitede devam eden Martı 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dinî Rehberlik Daire Başkanı, 2014 yılında ise Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri oldu. Sünnet perspektifinden kadın, aile, ahlâk ve değer temalı makale, konferans ve tebliğlere imza attı. Eserleri: Birgivî Mehmed Efendi, Hayatı, Eserleri ve Fikir Dünyası, Osmanlı’da Bir Dâru’l-Hadîs Şeyhi: Birgivî Mehmed Efendi, et-Tarîkatü’l-Muhammediyye -Muhteva Analizi, Kaynakları ve Kaynaklık Değeri, Gülâbâdî ve Maâni’l-Ahbâr’dan Tasavvufî Hadis Şerhleri, Hadis, Usul ve Hayat, Hadisler Ekseninde Çevre Ahlâkı. Evli ve 3 çocuk annesidir.)
|