2024 Yılı Mevlid-i Nebi Programı Düzenlendi
2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası’nın teması “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlendi. Bu çerçevede İlçe Müftülüğümüz tarafından düzenlenen program, büyük bir ilgiyle karşılandı.
NKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Kutlay’ın konuşmacı olarak katıldığı program Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Ergene İlçe Müftüsü Yakup Kansızoğlu konuşmasında, Peygamber Efendimizin örnek ahlakı üzerinde durarak “Peygamberimiz insanlığa doğruyu, iyiyi, güzeli gösteren nadide bir rehberdir. Bugün, hem birey hem de toplum olarak sahip olduğumuz sorunların çözümünü, Peygamberimizin örnek yaşantısında bulabiliriz. O, hem adaletin hem de merhametin simgesi olarak bizlere ahlaklı bir yaşamın nasıl olacağını öğretmiştir” dedi. Programın devamında, müftülüğümüze bağlı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri hazırladıkları gösterileri sundu. Miniklerin gösterileri katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
Ardından Prof. Dr. Halil İbrahim Kutlay “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” konulu konferansında Peygamber Efendimizin örnekliğini anlatarak, güzide hayatından kesitler sundu. Müslümanlar için ilmin, dürüstlüğün ve samimiyetin önemini vurguladı. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı ahlaki buhranların temelinde adalet, dürüstlük, tevazu ve sabır gibi erdemlerin eksikliği olduğunu belirten Halil İbrahim Kutlay, bu erdemlerin en güzel örneklerini yine Sevgili Peygamberimizin hayatında bulabileceğimizi belirtti.
2024 Yılı Mevlid-i Nebi Teması “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası”
Yüce Rabbimiz, insanı en güzel şekilde yaratmış; akıl ve irade ile donatmış, iman-küfür, iyi-kötü, güzel-çirkin, itaat-isyan arasında yapacağı tercihleriyle imtihana tabi tutmuştur. İnsanoğlu, Yaratıcısına nasıl kul olacağını, O’na nasıl ibadet edeceğini, çevresiyle olan ilişkilerinde nasıl bir tutum sergileyeceğini ve ebedî hayata nasıl hazırlanacağını, vahiy ve vahyin hayata yansıyan hali olan peygamberler vasıtasıyla öğrenmiştir. Zira insan; hayatın anlamına ve gayesine, varlığın başlangıcına ve sonuna, bilginin kaynağına ve sıhhatine dair tüm sorularına en doğru cevapları ancak vahyi ve sünneti referans alarak bulacaktır.
Şahsiyet; kişiyi tanımlayan, hem doğuştan gelen hem de sonradan kazanılan nitelikleri muhtevi, insanın benliğine ait ruhsal ve manevi özelliklerin tamamını ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. “Her doğan fıtrat üzere doğar, sonra annesi babası onu Yahudi yahut Hıristiyan veya Mecûsi yapar.” (Buhârî, Tefsîr, (Rûm) 2; Müslim, Kader, 22) hadis-i şerifi; şahsiyet oluşumunda ailenin, eğitimin ve çevrenin önemine dikkatleri çekmektedir.
Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s) de yeryüzünün halifesi olarak yaratılan insana, varlık gayesini hatırlatmak ve şahsiyetini en mükemmel şekilde oluşturmasına rehberlik etmek üzere görevlendirilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s) cahiliye ortamının ürettiği; fıtrata aykırı tutum ve davranışlar sebebiyle karanlıklar, buhranlar ve çatışmalar içinde kalmış insanlığı, Kur’an ve sünnet rehberliğinde aydınlığa, huzura ve barışa kavuşturmuştur. Bu sebeple şahsiyet; kimlik ve kulluk şuurunun oluşmasında hiç şüphesiz Resul-i Ekrem en güzel örnektir. Cenâb-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21)
Hz. Peygamber (s.a.s)’in öğretileri, bir bölgeye, bir çağa, bir mekâna, bir kavme ait değildir. Herkesin ve her çağın ihtiyacı ondadır. Dolayısıyla hangi çağda olursa olsun, hangi bölgede yaşarsa yaşasın, gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun insanlığın yegâne kurtuluşu ve huzurlu bir toplumun inşası Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in hayatını örnek almaktan geçmektedir.
Şahsiyet inşasında en temel faktör imandır. İman, Müslümanın şahsiyetini oluşturan; ona kimlik kazandıran, hem dünyasını hem de ahiretini huzurlu kılan büyük bir nimettir. Müslüman, imanının ibadetlerle ve güzel ahlakla kemâle ereceğini ve hayat bulacağını bilir. Müslüman, Allah’a gönülden inanan, ihlâsla ibadet eden sorumluluk sahibi insandır. O, fıtratındaki potansiyeli koruyup geliştiren şahsiyet sahibi kişidir.
Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2024 yılı Mevlid-i Nebî teması “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlenmiştir.