24.02.2024

BERAT KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN

İlçe Müftüsü Şemsettin Şimşek, Berat Kandili mesajı yayınladı.

Ramazan ayının manevi iklimine adım adım yaklaştığımız şu mübarek günlerde, Rabbimizin değer biçilemez bir lûtfuna mazhar olacak, 24 Şubat Cumartesi gününü pazara bağlayan gece, Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandilini idrak edeceğiz.

Berat Kandili; Yüce Rabbimizin rahmet ve mağfiretine sığındığımız, kalplerimizi tövbe-istiğfar ile arındırdığımız Şaban ayının 15. gecesidir.

Şâban Ayının on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir.

، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ ‏”‏ إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا يَوْمَهَا ‏.‏ فَإِنَّ اللَّهَ يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ أَلاَ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ أَلاَ مُسْتَرْزِقٌ فَأَرْزُقَهُ أَلاَ مُبْتَلًى فَأُعَافِيَهُ أَلاَ كَذَا أَلاَ كَذَا حَتَّى يَطْلُعَ الْفَجْرُ ‏”

-Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki;

“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

İbn Mâce’deki diğer hadis şöyledir: عَنْ أَبِي مُوسَى الأَشْعَرِيِّ، عَنْ رَسُولِ اللَّهِ ـ صلى الله عليه وسلم ـ قَالَ ‏”‏ إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلاَّ لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ ‏”‏ ‏.‏Ebû Musa el-Eş’arî’den nakledildiğine göre Resûlullâh şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz Allah, Şaban ayının on beşinci gecesi (kullarına rahmetle) bakar ve herkese mağfiret eder. Fakat kendisine şirk koşana veya kindarlara mağfiret etmez.” (İbn Mâce, İkâmet, 191)

Yine Peygamber Efendimiz (SAS)’e nisbet edilen başka bir hadiste ise

“Beş gece vardır ki, onda yapılan dua geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. Gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleri.” buyrulmakta. (İbn Asakir, Tarihu Dimaşk, 10/408; Deylemi, 2/196; bk Enes (r.a.), RE, 69/ 9; Âişe (r.a) RE, 510/ 3)

İki cihan Serveri Efendimiz (SAS)’in şâban ayına ve özellikle bu ayın 14’ünü 15’ine bağlayan geceye ayrı bir önem vererek ihya ettiği; hanımlarına da bu gecenin ve bu gecede yapılan duaların kıymetinden bahsettiği bilinmektedir.

Bu gecenin, manevi sıkıntılardan dolayı bunalan ruhlara, daralan kalplere bir kandil olması dileğiyle milletimizin kandilini tebrik ediyor, yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri Rabbimize yakınlaştırmasını temenni ediyor; bu gecenin, ülkemizin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Şemsettin ŞİMŞEK

KAPAKLI İLÇE MÜFTÜSÜ